Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Yağ ve Kolesterol Beyin Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Yağ ve kolesterol, beyinde bulunan doğal maddelerdir ve vücuttaki kolesterolün önemli bir kısmı beynimizde yer almaktadır. Uzmanlara göre, kolesterol bellek ve öğrenme süreçlerinde sinirler arası bağlantı için kritik bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, çabuk düşünme ve hızlı reaksiyon sürelerinin kolesterol düzeyiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak, yüksek kolesterol seviyeleri damar sertliğine, kalp krizine, felce ve hatta demansa (bunama) ve Alzheimer gibi yaygın demans türlerine yol açabilir.

Erken Yaşta Kolesterol Kontrolü Önemlidir

Amerikan Kalp Derneği, 20 yaşından büyük bireylerin her 4-6 yılda bir kan kolesterol düzeylerini kontrol ettirmelerini önermektedir. Bu kontrol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol (iyi kolesterol), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol (kötü kolesterol) ve total kolesterolü içermektedir. Kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl veya altında olması idealdir, çünkü yüksek kolesterol kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Demans için 14 Risk Faktörü

Lancet Demans Komisyonu, 2020 yılında Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere tüm demans tipleri için 12 risk faktörü belirlemişti. Bu risk faktörleri arasında düşük eğitim düzeyi, işitme kaybı, hipertansiyon, sigara, obezite, depresyon ve fiziksel hareketsizlik bulunmaktadır. 2024 yılında ise komisyon, bu listeye görme kaybı ve yüksek LDL kolesterol düzeyini eklemiştir. Bu risk faktörlerini azaltarak, demans vakalarının yüzde 40-50’sinin önlenebileceği tahmin edilmektedir.

Kötü Kolesterol Yükselmesinin Nedenleri

Yüksek LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin nedenleri şunlar olabilir: genetik faktörler, doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içeren yiyeceklerin fazla tüketimi, aşırı kilo veya obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve stres. Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici bir etkisi olmasa da, strese bağlı yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyelerini etkileyebilir.

Diyet ve Egzersizle Düşmezse İlaç Kullanımı Gerekli Olabilir

Kolesterol yüksekliği, vasküler demans ve Alzheimer risk faktörü olarak bilinmektedir. Son araştırmalar, kötü kolesterolün (LDL) Alzheimer ve demans riskini artırabileceğini göstermektedir. Bu durumda, diyet ve egzersiz yeterli olmadığında kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kullanılması önerilmektedir, çünkü bu ilaçlar bunama ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı da ek koruma sağlayabilir.

Araştırma Sonuçları

Statinlerin bilişsel işlev üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair endişeler olmasına rağmen, yapılan çalışmalar bu ilişkinin olmadığını göstermektedir. LDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerde statin kullanımıyla bilişsel işlevde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Bu nedenle, statinlerin bilişsel işlev bozukluğuna veya demansa yol açabileceği endişesi doğrulanmamıştır.

Related Posts

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Diş ipi kullanmak sanıldığı kadar basit değil! Dişinizin tipine göre tercih yapın

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

TTB’den Umut Hakkı Açıklaması

TTB’den Umut Hakkı açıklaması geldi. Türk Tabipler Birliği, Umut Hakkı bildirisi ile ilgili bir kararları olmadığını açıkladı. 

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.