CHP’den Ticaret Bakanlığı’na dış ticaret tepkisi: ‘Bakan da denetimsizliği kabul etti’

Türkiye Ticaret Bakanı olan Ömer Bolat, Çin kökenli e-ticaret şirketi Temu’nun Türkiye’de temsilcilik açmadan ürün satışı yapmasına ilişkin tartışmaları aydınlattı. CHP İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen‘in yazılı soru önergesine cevap veren Bolat, firmanın hala Türkiye’de temsilcilik açmadığını ve bu nedenle denetim yapılamadığını doğruladı.

Bolat, gümrük idarelerine gelen yükün arttığını belirterek, “E-ticaret sektöründeki büyüme, gümrük idarelerine büyük bir iş yükü ve maliyet getiriyor ve ayrıca ürün güvenliği ile tüketici koruması konularında endişelere neden oluyor” dedi.

Gümrük Denetimi Sorunu Gündemde

Ticaret Bakan Yardımcısı olan Mahmut Gürcan, daha önce yaptığı bir açıklamada “Günlük 200 bin kargonun Çin atölyelerinden evlere kanserojen olup olmadan gelmesi incelenmeden gerçekleşiyor” ifadesini kullanmıştı. CHP’li Ösen, bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak takip etmişti.

Ösen, Bolat’ın açıklamaları üzerine, “Bakan yardımcısının ardından Bakan da denetimsizliği kabul ediyor. Sağlık riski oluşturan bu duruma karşı bahane üretiliyor” dedi.

AB Standartlarına Uyum Vurgusu

Bolat, yanıtında 1 Nisan 2025 itibarıyla Türkiye’nin e-ticaret düzenlemelerinin AB Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü’ne uyumlu hale getirildiğini belirtti. Yabancı kökenli platformların Türkiye’de temsilcilik açmaları gerektiğini ve denetimlerin bu şekilde yapılabildiğini ifade etti.

Temu konusunda da “Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı online platformlarla defalarca bir araya gelerek Türkiye’nin taleplerini ilettik” dedi. Ayrıca, “Soru önergesinde bahsi geçen platformun, içinde satış yapan temsilcilere Türkiye’de temsilcilik açacakları yönünde duyuru yaptığını da ekledi.

‘Halk Sağlığını Kim Koruyacak?’

CHP İzmir Milletvekili Ösen, bakanlığın denetim yerine uyarı göndermesinin yetersiz olduğunu belirtti. “Diğer firmalar kurallara uyarak bu firmanın yükümlülüğü yerine getirmemesine neden müdahale edilmiyor?” diye sorarak şu ifadeleri kullandı:

“Sayın bakan Bolat’ın verdiği cevaptan, hala Türkiye’ye kanserojen mi diye incelenmeden günde yüzbinlerce ürünün giriş yaptığını anlıyoruz. Bakan ‘şirketlerin uyarıldığını’ söylüyor. Bakanlığın görevi şirketleri denetlemek değil midir? Ticaret Bakanlığı, halk sağlığı riski oluşturan bu denetimsizlik karşısında yaptırımlar için ne bekliyor?”

Related Posts

Kasko ve sigortaya gerek kalmayacak! Otomotiv devinden büyük hamle

Yenilikçi teknolojiye yönelik hamleleriyle önplana çıkan BYD, global satışlarda yakaladığı ivme ile Tesla’yı geride bırakıyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikteotonom ve otopilot park sistemleri de araba tutkunlarının dikkatini …

Terörsüz Türkiye hedefine iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

Sivaslı usta boynuzlardan servet kazandı: Dizilerden ilham alıp üretmeye başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık mesleğini sürdüren Emre Göçeri, Türkiye’de daha önce örneği bulunmayan özel tasarım bir bıçak üretti. Yaklaşık 10 bin koç boynuzu arasından titizlikle seçtiği 5-6 yaşındaki hayvanlara ait özel seri boynuzları …

Bakan Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi

xTicaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.