HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan Emek Hareketini Yeniden İnşa Etmemiz Gerekiyor
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, emek hareketini doğru anlayarak sendikacılığı yeniden inşa etmemiz gerektiğini belirtti.
HAK-İŞ binasında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan ve sendika yöneticilerinin katılımıyla, “Yenilikçi Yöntemlerle Sendikacıların Hak Savunuculuğu ve Örgütlenme Yetkinliklerinin Güçlendirilmesi Projesi”nin açılışı yapıldı.
Arslan, konuşmasında, yeni bir sendikal bakışın benimsenmesi gerektiğini vurgulayarak, çalışanlara ve emekçilere ait sorunların 20. yüzyılın bakış açısıyla çözülemeyeceğini ifade etti.
Dijital dönüşüm çağında, küreselleşmenin farklı boyutlarının tartışıldığı bir ortamda, eski sendikacılık alışkanlıklarıyla sorunların çözülemeyeceğini dile getiren Arslan, “Emek hareketini doğru anlayarak sendikacılığı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. İnsanlık tarihinin başlangıcından sonuna kadar emek ve sermaye şekil değiştirse de sendikacılık ismi olacak.” dedi.
Arslan, tüm emekçilerin temsil edildiği pastada sendikalaşma oranının düşük olduğunu belirterek, “16,5 milyon işçinin bulunduğu bir yerde 2,5 milyon sendikalı işçi ile yürünemez, güçlü bir sendikal yapı sürdürülemez. Evet, bir şeyler yapıyoruz. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, asgari ücret, belediyeler ve diğer iş yerlerindeki toplu sözleşmeler, engellemeler, işten çıkarmalar, birçok sorunumuz var. Bu sorunları çözmek için gücünüzle değil, diyaloglarla sorunların çözümü için çaba sarf ediyorsunuz. Emek hareketi olarak 16 milyonu temsil etsek, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nde Sayın Bakan bizi ziyaret eder. Şimdi biz oralara gidiyoruz, ‘Sözleşmeleri bitirelim, Sayın Bakanım işte şunları yapın.’ diye. Neden? Gücünüz kadar sesiniz çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Arslan, kendilerini insan hakları örgütü olarak da gördüklerini belirterek, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de yardım kampanyasını sürdürdüklerini söyledi.
Arslan, dünyanın en büyük işçi örgütünde, misyonlarıyla önemli bir konumda olduklarını ifade ederek, “Uluslararası Sendikalar Konfederasyonunun başkan yardımcılığı gibi önemli bir sorumluluğu bize veriyorlarsa, bu üye sayımızdan değil HAK-İŞ’in farklı bir misyonu temsil ettiğinden dolayıdır.” şeklinde konuştu.
ILO Türkiye Ofisi Direktörü Hassan, dünyada çalışanların karşılaştığı zorlukların arttığı dönemde, bu projenin önemli olduğunu belirtti.
Çalışma hayatına ilişkin zorlukların üçlü yapı ve sosyal diyalog olmadan anlaşılamayacağını vurgulayan Hassan, “Bu proje, çalışma yaşamının eşi benzeri görülmemiş ölçekte dönüşümler yaşadığı bir dönemde aslında hayata geçiriliyor. İnovasyon, verimlilik ve istihdam noktasında çok önemli fırsatlar getiren bu dönüşümler, aynı zamanda pek çok zorluğu da beraberinde getiriyor. İşte bu karmaşık çevrede HAK-İŞ gibi işçi örgütlerinin rolü her zamankinden daha önemli bir hale geliyor. ILO, bu önemli projeyi desteklemekten dolayı onur duymaktadır.” dedi.
HAK-İŞ tarafından “Türkiye Yüzyılı’nda Yeni Sendikal Anlayış: 50. Yılında HAK-İŞ Eğitim Programı” temasıyla düzenlenen proje, “HAK-İŞ ve Sosyal Diyalog Mekanizmaları: Türkiye Endüstri İlişkileri Sisteminde Rol ve Sorumluluklar”, “Sendikalaşmanın Önündeki Engeller ve Toplu İş Mevzuatının Güncel Sorunları”, “Stratejik İletişim ve Dezenformasyonla Mücadele Stratejileri”, “Sendikalarda Stratejik Yönetim ve Kurumsal Gelişim: Analiz, Planlama ve Performans Odaklı Dönüşüm” konularında oturumlar düzenleyecek.