İşte, tatile giren TBMM’nin üçüncü yasama yılı karnesi! Her şey, Bahçeli’nin DEM Partililerle tokalaşmasıyla başladı…

“`html

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla çalışmalara başlayarak 9 ay 20 günlük bir süreyi tamamladı ve tatile girdi. Bu yasama döneminde, hemen ilk günlerden itibaren Türkiye tarihi açısından önem taşıyan gelişmelere tanıklık edildi.

BAHÇELİ, DEM PARTİLİLERLE SELAMLAŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 28’inci dönem üçüncü yasama yılının açılışında, TBMM Genel Kurulu’na girdiği sırada DEM Partisi temsilcileriyle tokalaşarak dikkat çekti. Bu beklenmedik selamlaşmanın ardından Bahçeli, sürprizleriyle gündemi sarsmaya devam etti.

MHP LİDERİNDEN PKK ELEBAŞI ÖCALAN’A ÇAĞRI

MHP’nin grup toplantısında, 22 Ekim 2024’te Bahçeli, “Eğer terörist başının tecridi kaldırılırsa, kendisi TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşmak üzere gelsin. Terörün sona erdiğini ve örgütün feshedildiğini duyursun. Bu kararlılığı gösterdiği takdirde, ‘umut hakkı’ ile ilgili yasal düzenlemenin kapıları açılacaktır,” ifadeleriyle pek çok gelişmenin kapısını araladı.

22 Ekim tarihinin bir dönüm noktası olduğu yorumları yapıldıktan sonra, DEM Partisi’nden Sırrı Süreyya Önder ve Van Milletvekili Pervin Buldan, İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Öcalan, 27 Şubat 2025 tarihinde “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlığıyla silah bırakma çağrısında bulundu ve bu çağrıdan sadece 2 buçuk ay sonra, 12 Mayıs 2025 tarihi itibariyle PKK, silah bırakma ve fesih kararı aldı.

Bunun hemen ardından Bahçeli, sürecin yönetilmesi için TBMM’de bir komisyonun kurulmasını talep etti. Bu talep üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partilerle bir araya gelerek komisyonun oluşturulmasına yönelik çalışmalara başladı.

Hükümetin “Terörsüz Türkiye” adı altında başlattığı sürecin devam etmesi sırasında, Sırrı Süreyya Önder, kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı ve 3 Mayıs 2025’te hayatını kaybetti.

Bu süreçte, Devlet Bahçeli 4 Şubat 2025’te kalp kapağı ameliyatı oldu. Bahçeli, son grup toplantısından beş ay sonra, 24 Haziran’da tekrar grup toplantısına katıldı.

32 YENİ KANUN KABUL EDİLDİ

TBMM Başkanlığı döneminde, 28. Yasama Dönemi’nin üçüncü yılı içerisinde toplam 822 kanun teklifi, 13.674 yazılı soru önergesi ve 43 genel görüşme önergesi verildi. Genel Kurulda, Öğretmenlik Mesleği, Siber Güvenlik, İnfaz, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası gibi pek çok önemli kanun, toplamda 32 kanun olarak kabul edildi.

TARTIŞMALARA YOL AÇAN KANUN TEKLİFLERİ

Özellikle Öğretmenlik Mesleği Kanunu, İklim Kanunu ve zeytinliklerin madenciliğe açılması ile ilgili düzenlemeler en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na dair eleştiriler, öğretmenler arasında geniş çaplı eylemlere neden oldu; bu düzenleme ile birlikte Milli Eğitim Akademisi kuruldu.

İklim Kanunu ise çevre örgütlerinin tepkisini çekti ve altındaki tartışmalar nedeniyle görüşmelere ara verildi. Nihayetinde bu teklif de, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Bir diğer tartışmalı konu ise infaz düzenlemeleri oldu. Kovid döneminde çıkarılan infaz kanununa yönelik yapılan açıklamalara rağmen, TBMM’ye sunulan düzenleme sınırlı kalınca, yalnızca hasta ve yaşlı hükümlülerin koşullu salıverilmesi yönünde bir değişiklik yapıldı.

4 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda “10. yargı paketi” olarak bilinen düzenleme ile, birden fazla suç işleyen kişilere yönelik şartlı salıverme imkanı getirildi.

TBMM’nin çalışma süresinin uzatılmasıyla birlikte, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması gibi tartışmalı kanun önerilerinin görüşmeleri devam etti. Bu süreçte Muğla’dan gelen köylüler, tepkilerini günlerce sürdürerek TBMM önünde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Protestolar ve eylemlerle dolu bir süreçte, öneriler TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Hükümetin belediyelere yönelik kayyum atamaları, TBMM’de geniş çaplı protestolara neden oldu.

İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde yapılan görüşmeler sırasında, CHP’nin kayyum atamalarını protestosu gündemin ana maddelerinden biri oldu. Koridorda yaşanan arbede, basına yansıdı ve tepkilere yol açtı.

ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİ İPTAL EDİLDİ

“Etki ajanlığı” olarak adlandırılan ve büyük tartışmalara yol açan düzenleme, muhalefet tepkileri sebebiyle AKP tarafından geri çekildi. Bu madde, TCK’daki “casusluk” suçunu kapsayarak, devlete karşı suç işleyenler için hapis cezalarını öngörüyordu.

AKP, düzenlemenin daha sonraki görüşmelere katılması konusunda muhalefetle diyalog kurmayı önemli buldu; ancak beklenilen düzenleme bir süre sonra yine yapılmadı.

GÜLİZAR BİÇER KARACA’NIN CAN ATALAY’LA İLGİLİ AYM KARARINI OKUTMASI GÜNDEM OLDU

TBMM’de tansiyon yükselten konulardan biri, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını okuması oldu. AKP milletvekilleri bu duruma karşı çıktı; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, durumu yönetmek üzere yetkilerini devraldı ve Genel Kurul’u kendisi yönetti.

MECLİS BAŞKANLIĞI, KOMİSYON VE PARTİLER İÇİN SEÇİM SÜRECİ…

TBMM’nin 28’inci Dönem 3. Yasama Yılı’nda gereği olarak Meclis İç Tüzüğü çerçevesinde, TBMM Başkanı ve ihtisas komisyonları için seçimler yapıldı. Numan Kurtulmuş, ikinci kez TBMM Başkanı olarak seçilirken, Sırrı Süreyya Önder’in yerine Pervin Buldan yeni TBMM Başkanvekili oldu. Gülizar Biçer Karaca’nın yerine ise Tekin Bingöl seçilmişken, AKP’den Bekir Bozdağ ve MHP’den Celal Adan görevlerine devam etti.

GELECEK YASAMA YILINA KALAN TEKLİFLER: İNFAZ VE TRAFİK CEZALARI

Gelecek yasama yılına ertelenen kanun teklifleri arasında, örgütlü suçlarla ilgili geniş kapsamlı bir infaz düzenlemesi yer alıyor.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili teklif de önümüzdeki dönem görüşülecek. Bu teklifle birlikte, çeşitli trafik ihlalleri nedeniyle sıkı yaptırımlar öngörülmektedir.

Hız tabelalarının güncellenmesi ve altyapının düzenlenmesi adına yapılacak çalışmalar, kanun teklifinin gündeme alınmasına neden olmuştu.

“`

Related Posts

Kaymakam Duru, Gazilerle Bir Araya Geldi

Anamur Kaymakamı Duru, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde gazilerle bir araya geldi.

3 vekilin istifası sonrası Gelecek Partisi’nden açıklama: Partimize dönük operasyon

Gelecek Partisi, son üç günde yaşanan üç milletvekili istifasının ardından bir açıklama yayımladı. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Son üç gün içinde yaşanan gelişmeler bireysel istifalarla değil, partimize dönük bir operasyonla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini açık bir şekilde ortaya koymuştur” denildi.

Bolu’da anız yangını korkuttu

Bolu’nun Salıbeyler Mahallesi’nde kuru otların bulunduğu alanda anız yangını çıktı. Yerleşim yerlerinin dibinde çıkan yangın paniğe neden oldu.

İslahiye’de Motosiklet-otomobil Kazası

Gaziantep’te motosiklet ile otomobil çarpıştı, 2 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Galatasaray’dan Osimhen’e sözleşme

Galatasaray, Victor Osimhen transferini resmiyete dökmeye hazırlanıyor. Sarı-kırmızılılar, incelemesi ve imzalaması için Victor Osimhen’e kontratları gönderdi.

Beşiktaş’ın muhtemel rakibi belli oldu

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turunda Shakhtar Donetsk’i geçerse Rangers – Panathinaikos maçının kaybedeni ile karşılaşacak.