Asırlık mirası yediler

Atatürk’ün AOÇ Arazisi Ranta Açıldı ve Küçüldü

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında kurduğu ve 1937 yılında 55 bin 538 dekar büyüklüğünde halka bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi yıllar içinde küçüldü ve 22 bin 428 dekara kadar indi. Çiftlik arazisi zamanla çeşitli kuruluşlara satıldı, hatta ABD’nin Ankara Büyükelçiliği dahil olmak üzere.

AOÇ arazisi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilerek 801 milyon dolar harcandı ve ANKAPARK adlı eğlence parkı yapılarak arazi 33 bin 110 dekara düşürüldü. Çiftlik arazisinde bulunan 95 arsa kamu kurumlarına, 70 arsa ise özel sektör kuruluşlarına kiralandı.

2024 yılında AOÇ enflasyon düzeltmesi sonucu 35 milyon lira zarar etti, ancak 2025 yılı bütçesi 1.1 milyar TL’ye yükseldi. 2025 yılı için ise 317 milyon TL kar öngörüldü. 2025’in ilk 3 ayında AOÇ Genel Müdürü Yener Yıldırım 52 milyon TL kar ettiklerini açıkladı.

Ranta Açıldı

1992 yılında “Doğal ve Tarihi Sit Alanı” ilan edilen AOÇ, 2011 yılında bu statüsünden çıkarıldı ve alan ranta açıldı. Aynı yıl çıkartılan KHK ile çiftlik arazisinin hazineye bedelsiz devri için adımlar atıldı.

AOÇ arazisi üzerine öncelikle 2012 yılında 1 milyar 370 milyon TL’ye mal olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edildi. Ayrıca 4.2 km uzunluğunda ve 50 m genişliğinde bir bulvar ile 801 milyon dolar harcanarak 1 milyon 200 bin metrekarelik ANKAPARK eğlence parkı yapıldı. Ancak Melih Gökçek döneminde inşa edilen park ziyaretçi çekmedi ve içindeki oyuncaklar hurdaya döndü.

ABD’ye Satıldı

Daha sonrasında bölgeye ABD Büyükelçiliği yerleşkesi yapıldı ve bu amaçla AOÇ alanından arazi satın alındı. Ayrıca, 1983 yılında tıp fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi’ne verilen arazi TOKİ’ye devredilerek ABD Büyükelçiliği inşaatında kullanıldı. 2022 yılında ABD Büyükelçiliği yeni binasına AOÇ arazisinde taşındı.

Related Posts

İran şalteri indirdi: Kamuya perşembe tatili

İran’ın kuzeyindeki Erdebil eyaletinde devlet daireleri enerji tasarrufu çerçevesinde perşembe günleri kapalı olacak.

Kartalkaya Komisyonu Bolu Belediye Başkanı’nı dinledi: ‘Bakanlıklar soruşturulmuyor’

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis komisyona geldi. Oteli denetleme yetkisinin il özel idaresinde olduğunu belirten Özcan “Bilirkişi raporunda belediye, özel idare, çalışma bakanlığı, kültür bakanlığı olayda etkili deniyor. Ama sadece iki kurumla ilgili adli süreç işliyor. Belediye ve özel idare. Bakanlıklarla ilgili soruşturma izni verilmemesi, davaların açılmamasıyla sonuçlanıyor. Davanın bir an önce açılması lazım” dedi.

Muğla’daki Zeytinlik ve Orman Arazileri Satışa Çıkarıldı, İYİ Partili Ergun Tepki Gösterdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla’da satışa çıkarılan 39 orman ve zeytinlik arazinin satışına İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün tepki gösterdi.

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 60 gözaltı

Düzce’de uyuşturucudan mükerrer suç kaydı bulunan 60 şüpheli yakalandı.

Öztürkmen: ‘İşte Adalet Bakanlığı’ndaki rezaletin belgesi’

CHP’li Öztürkmen, Adalet Bakanlığı’nın mülakat mağduru hâkim adayları ve adliye personellerinin açtığı davalarda 65 kez mahkum edildiğini açıkladı. Öztürkmen, mülakat sisteminin haksız ve hukuksuz olduğunun mahkeme kararlarıyla tescillendiğini, ancak buna rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini belirtti.

Türkiye güzelinin öldüğü milyon dolarlık villa satıldı

2003 Türkiye güzeli ve manken Aslı Baş’ın şaibeli şekilde yaşamını yitirdiği lüks villa 15 milyon dolara satıldı. Villayı 2018’de AKP’den milletvekili aday adayı olan Eşref Keleş aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir