Yerli turistler geçen yıl seyahate 419,3 milyar lira harcadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurt İçi Turizm Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin yurt içi turizm verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bu seyahatlerin bir ve daha fazla geceleme kaydıyla toplam seyahat sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 11 milyon 467 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanlar bu dönemde toplamda 76 milyon 576 bin geceleme gerçekleştirdi ve ortalama geceleme sayısı 6,7 gece oldu.

2024 yılı genelinde ise toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 66 milyon 836 bine ulaştı. Bu dönemde seyahate çıkanların gerçekleştirdikleri toplam geceleme sayısı yüzde 2,3 artarak 484 milyon 141 bin oldu. Ortalama geceleme sayısı ise 7,2 gece olarak kaydedildi.

Seyahat Edenlerin 66 Milyar Lira Harcadığı Belirlendi

Yurt içinde seyahat edenlerin 2024’ün dördüncü çeyreğinde yaptıkları seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin liraya yükseldi. Bu harcamaların büyük bir kısmı, yüzde 93’ünü kişisel harcamalar oluştururken, yüzde 7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 lira oldu.

Yıllık bazda, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Bu harcamaların yüzde 88,1’i kişisel harcamalar tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 11,9’u paket tur harcamalarından oluştu. Seyahat başına ortalama harcama ise 6 bin 274 lira oldu.

Çeyreklik harcama türlerinin analizinde, yeme ve içme harcamalarının yüzde 33,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7 ve konaklama harcamaları yüzde 12,1 pay aldı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış yaşandığı görüldü.

En Fazla Seyahat Yakınları Ziyaret Amacıyla Gerçekleştirildi

Dönemsel analizde, yakınları ziyaret amacıyla yapılan seyahatler yüzde 63,1’lik payla en yüksek orana sahipken, gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler yüzde 25,6 ile ikinci sırada yer aldı. Seyahat amaçları yıllık bazda incelendiğinde ise yakınları ziyaret yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı korurken, bunu yüzde 35,3 ile gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler ve yüzde 3,7 ile sağlık amaçlı seyahatler izledi.

Çeyreklik verilere göre, seyahat edenlerin daha çok arkadaş veya akraba evlerinde konakladığı görüldü. Yıllık bazda ise en fazla geceleme arkadaş veya akraba evlerinde gerçekleşirken, kendi evlerinde konaklayanların sayısı da dikkate değerdi.

Related Posts

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

CHP’den Ticaret Bakanlığı’na dış ticaret tepkisi: ‘Bakan da denetimsizliği kabul etti’

CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in gündeme taşıdığı denetimsiz ürün ithalatı tartışması büyüyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eleştirilere e-ticaret ve gümrük yükünü gerekçe gösterdi. Bolat, firmanın hâlen Türkiye’de temsilcilik açmadığını ve bu nedenle denetim yapılamadığını doğruladı.

Sivaslı usta boynuzlardan servet kazandı: Dizilerden ilham alıp üretmeye başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık mesleğini sürdüren Emre Göçeri, Türkiye’de daha önce örneği bulunmayan özel tasarım bir bıçak üretti. Yaklaşık 10 bin koç boynuzu arasından titizlikle seçtiği 5-6 yaşındaki hayvanlara ait özel seri boynuzları …

Bakan Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi

xTicaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …